Kemerli Burun Estetiği Nedir ? Kalıcı Hasarlar Olur Mu ?
Burun şeklimiz yüzümüzün simetrisini ve karakteristik özelliklerini temsil eder. Öyle ki bakışlar, gülüş, jest ve mimikler tamamıyla burun yapısıyla birlikte oluşur. Burna şeklini veren burun sırtındaki kemik eğer fazla kemerli ya da eğri ise hem estetik hem de fonksiyonel bazı sorunlar yaşanabilir. Kemerli burun şekli doğuştan olabileceği gibi sonradan oluşan bir travma (kaza, darbe vb.) sonrası da gelişebilir. Ama ülkemiz geneline bakıldığında kemerli ve karakteristik burun yapılarına sık rastlandığını düşünürsek daha çok genetik kökenli olduğunu söyleyebiliriz.
Yaşanılan sosyal çevre, iş hayatındaki rekabet, kendini daha iyi hissetme ve başkaları tarafından beğenilme isteği gibi sebepler yüzünden fiziki görünüme daha fazla önem verilmeye başlandı. Bu duruma bağlı olarak da kadın-erkek birçok kişi aynaya baktığında güzel ve çekici bir yüz görmek istiyor. Ancak kemerli bir burnun gölgesinde yaşamaya devam etmek de herkesin tercihi değil. Çünkü dış görüntümüzle ruhsal dünyamız birbiriyle doğru orantılıdır.
Kemerli burun estetiği, ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki gruba ayrılır. Tabi hangi yönteme daha uygun olduğunuz uzman doktorunuz tarafından belirlenecektir. Bazı kişilerde burun kemeri çok belirgin değilken, bazılarında oldukça çıkıntılıdır. Ameliyatsız yöntem için burun kemeri çok büyük olmayan hastalar uygun adaylardır. Yüz ifadesini tamamen değiştiren kemerli bir burun söz konusuysa o zaman cerrahi müdahale gerekmektedir. Kemerli burun ameliyatı öncesi hastanın burun yapısı ve şekli detaylıca incelenir. Hastanın burun sırtındaki kemerin burun içindeki hangi bölgeye daha yakın olduğu saptanır. Bazı vakalarda kemer, kıkırdak yapısına veya kemik yapısına ait olabilir. Ayrıca her ikisinin birlikte olduğu durumlarda gözlemlenmiştir. Bu nedenle burun sırtının yüzün diğer bölgelerine uygunluğu hesaplanarak kemerin azaltılması gereken oran belirlenir. Sonrasında operasyon için gerekli tetkik ve tahliller yapılarak hastanın sağlık durumuna bakılır. Eğer önceden geçirilmiş bir ameliyat ya da rahatsızlık varsa doktorla bu durumlar mutlaka paylaşılmalıdır.
Operasyon genel anestezi altında açık veya kapalı teknikle yapılır. Açık teknikte burun sırtı kesilerek gerekli düzeltme uygulanırken, kapalı teknikte burun deliklerinden girilerek operasyon gerçekleşir. Hangi teknik uygulanırsa uygulansın hedef burundaki kemerin alınmasıdır. Kemer alındıktan sonra o bölgede bir düzleşme olacağından burun kanatlarındaki kemikler de birbirlerine yakınlaştırılır. Kemerli burun estetiği burun ucu küçültme operasyonu için de uygulanmaktadır. Böylece hasta yüzüyle orantılı ve eskisinden küçük bir buruna sahip olabilir. Tüm burun ameliyatlarında olduğu gibi kemerli burun estetiğinde de amaç doğal durmasıdır. Operasyon yaklaşık 2 saat kadar sürer. Ameliyat sonrası herhangi bir semptom oluşmazsa hasta taburcu edilir. Sonrasında en az 2 hafta kadar istirahat edilmesi ve başın yüksekte tutularak yatılması tavsiye edilir. Böylece oluşabilecek ağrı, kanama ve şişliğin önüne geçilebilir. Bu durumlar iyileşme sürecinin bir parçası olduğundan endişelenecek bir durum yoktur. Hasta günlük yaşantısına döndükten sonra doktorun belirlediği periyotlarda kontrollerine gitmelidir. Estetik için en ideal yaş sınırı kadınlarda 17 yaş ve sonrası, erkeklerde de 18 yaş ve üzeridir.
Ameliyatsız uygulamada ise dolgu malzemeleri veya botoks maddeleri kullanılır. Tekrar hatırlatmakta fayda var ki ameliyatsız teknik hafif şiddetteki çıkıntı, çökme ya da eğrilikler için uygundur. Eğer bu şekilde bir durum söz konusuysa lokal anesteziyle 30 dk gibi bir sürede düzeltme işlemi yapılabilir.