Sinüs Cerrahisi Nedir? Ne Zaman Yapılır?
Bilgisayarlı tomografi taramaları “kalıcı hastalık” gösteren hastalar sinüs cerrahisi yöntemini kullanabilirler. Tıbbi tedaviye cevap vermeyen hastalar ameliyat gerektirmez. Sinüs cerrahisine başvurmadan önce hastaların tüm medikal ve ilaç tedavilerini denediklerinden emin olunması gerekmektedir. Tüm tedavi yöntemlerinden sonra eğer hala kronik sinüs hastalığı olduğuna dair kanıtlar varsa veya sinüslerin tıkanıklığı devam ediyorsa ameliyat önerilir.
Sinüs Cerrahisi Ne Zaman Önerilir?
Sinüs cerrahisinin başvurma koşulları şunlardır:
- Agresif tıbbi tedaviden sonra bile kronik sinüzit kanıtı
- Fungal bir enfeksiyonun neden olduğu sinüs hastalığı
- Burun veya sinüs polipler
- Burun veya sinüslerin yapısal anormallikleri
- Kemiğe yayılan sinüs enfeksiyonu
- Sinüs kanseri
- HIV ile kronik sinüzit
Sinüs Cerrahisi Türleri
Kronik sinüzit hastaları için en sık uygulanan cerrahi prosedür endoskopik sinüs cerrahisidir. Sinüslerde kullanılan ameliyatlar:
1. Fonksiyonel Endoskopik Cerrahi: Bu cerrahi prosedürde burun ve sinüslere doğrudan bakmak için endoskop adı verilen ışıklı bir tüp kullanır. Bir endoskopi sırasında, cerrah dokuları çıkarılabilir, sinüsler temizlenebilir ve drenaj için sinüs açıklıklarını genişletilebilir.
2. Balon Sinuplasti: Bu cerrahi prosedürde, sinüs içine şişirilebilir balonlu bir kateter yerleştirilir ve daha sonra sinüs açıklıklarını genişletmek için balon şişirilme suretiyle işlem gerçekleştirilir.
3. Açık Sinüs Cerrahisi: Kompleks bazı kronik sinüzit vakalarında, doğrudan sinüs üzerinde bir operasyon yapılabilir. Böylece direk olarak hastalıklı doku çıkarılabilir ve sinüs yeniden yapılandırılabilir.
Sinüs Cerrahisi Artıları ve Eksileri
Sinüs cerrahisinin en büyük artısı, genellikle işe yarıyor olmasıdır. İyileşmenin tamamlanması birkaç ay sürebilir ve bu süre zarfında ameliyat sonrası bakım çok önemlidir. Çalışmalar, sinüs cerrahisinin yüzde 85 ila 90 oranında etkili olduğunu göstermektedir. Endoskopik operasyonun az sayıda komplikasyona sahip olması ve iyileşme sırasında hastanın çok az acı hissetmesi bu operasyonun artılarındandır.
Operasyonun eksi yönü ise, operasyon sonraı bakımın en az cerrai prosedürün kendisi kadar önemli olmasıdır. Hastalar endoskopik incelemeler ve temizlik için kontrollerine gelmelerigerekmektedir. Hastaların, sadece sinüs cerrahisinin, kronik sinüzit tedavisi için tek başıına yeterli olmadığını bilmelidir. Ameliyat sonrası bakım da iyileşme sürecinin doğrudan etkileyen bir süreçtir. Sinüs cerrahisi için en iyi sonuçlar, siz ve KBB cerrahınızın ameliyattan önce ve sonra sürekli iletişim içerisinde kalarak, birlikte çalıştıklarında gerçekleşir.
Burun Estetik Uzmani
Burun estetiği, her bir kişiye özel tasarlanması gereken bir operasyondur.
Burun estetiği, her bir kişiye özel tasarlanması gereken bir operasyondur.
Aklınıza takılabilecek tüm sorular için bize ulaşabilirsiniz. Bu süreçte kendinizi güvende hissetmeniz herşeyden önemlidir. Rahatlıkla bize ulaşabilirsiniz. Sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyarız.